Przejdź do głównej zawartości

TARTA ZE SZPINAKIEM

Składniki:
- ciasto do tarty - kruche lub francuskie
- szpinak liście - świeży lub mrożony
- cebula
- boczek parzony
- 3 jajka
- śmietana 30% - 150 ml
- mleko - 150 ml
- ser żółty
- sól, pieprz

Cisto do tarty podpiec. Szpinak podsmażyć na maśle. Boczek pokroić w paski i podsmażyć z cebulą. Wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, posolić i popieprzyć.  Mieszankę wymieszać z boczkiem, cebulą i szpinakiem. Wszystko wylać na ciasto. Posypać serem żółtym. Zapiec.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.