Przejdź do głównej zawartości

ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM

SOS TATARSKI:
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1/2 filiżanki marynowanych grzybków
  • 1/4 cebuli
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 wiązki szczypiorku
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


PRZYGOTOWANIE

  • Do pojemnika rozdrabniacza włożyć pokrojone na kilka kawałków ogórki kiszone, odcedzone grzybki, obraną cebulę, listki natki pietruszki, wszystko rozdrobnić. Jeśli nie mamy rozdrabniacza siekamy składniki na desce.
  • Dodać posiekany szczypiorek, śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do miseczki.
  • Filety śledziowe wyłożyć na talerz i polać sosem, udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki.

www.kwestiasmaku.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.