Składniki:
- 2 kg ugotowanych buraków
- 2,5 l bulionu warzywnego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta majeranku
- łyżka octu lub zakwas buraczany
- sól, pieprz
- 1 cebulka podsmażona na maśle
- Do wrzącego, czystego (przecedzonego) bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone na plastry (lub większe kawałki) buraki. Gotować na małym ogniu tylko przez około 10 - 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną cebulkę. Odstawić z ognia i zostawić na całą noc lub minimum 6 godzin.
- Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy). Odstawić z ognia, dodać ocet i przecedzić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!).
Komentarze
Prześlij komentarz