- Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- pół szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
Jagodowe nadzienie:
- 1,5 litra jagód
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – od 30 – 45 minut (lub dłużej).
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 22 minuty. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Przepis z mojwypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz