Przejdź do głównej zawartości

OGÓRKI Z CHILLI

 Składniki główne

  • 2 kg ogórków gruntowych pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki soli - około 60 gramów
  • 8 ząbków czosnku - mała główka
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Składniki na zalewę

  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 % - około 375 ml
  • 10 łyżek oleju roślinnego - około 1/3 szklanki
  • niecałe 1,5 szklanki cukru - około 360 g
  • pół szklanki wody - 125 ml
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.