Przejdź do głównej zawartości

CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki:
- 1 kg mąki
- opakowanie drożdży
- szklanka cukru
- 1/2 litra mleka
- 6 jajek + 1 do posmarowania przed pieczeniem
- pół kostki masła
- 50 ml oleju
- pół łyżeczki soli
- jakieś owoce / powidła / ser / masa makowa
- kruszonka - masło+cukier+mąka

Ciasto drożdżowe robiłam po raz pierwszy - i nawet mi wyszło. Z podanych składników wyszły dwa placki. 
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Jaka rozkłócamy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy - ma być ciepłe. Odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru - odstawiamy na 10 minut. Roztapiamy masło z olejem. Do mąki wlewamy mleko (ciepłe), masło (ciepłe ale nie gorące, tak żeby jajka się nie ścięły), zaczyn drożdżowy i jajka z cukrem. Zaczynamy wyrabianie. Ciasto na początku jest bardzo kleiste. Wyrabiamy je uderzając mocno dłonią w masę. Ciasto jest dobre, kiedy odchodzi od ręki. Następnie oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Jak ciasto urośnie - jeszcze raz je zagniatamy. Dodajemy owoce. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200-220 stopni na około 40 minut.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.