Składniki:
- 1 kg mąki
- opakowanie drożdży
- szklanka cukru
- 1/2 litra mleka
- 6 jajek + 1 do posmarowania przed pieczeniem
- pół kostki masła
- 50 ml oleju
- pół łyżeczki soli
- jakieś owoce / powidła / ser / masa makowa
- kruszonka - masło+cukier+mąka
Ciasto drożdżowe robiłam po raz pierwszy - i nawet mi wyszło. Z podanych składników wyszły dwa placki.
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Jaka rozkłócamy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy - ma być ciepłe. Odlewamy pół szklanki, w której rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru - odstawiamy na 10 minut. Roztapiamy masło z olejem. Do mąki wlewamy mleko (ciepłe), masło (ciepłe ale nie gorące, tak żeby jajka się nie ścięły), zaczyn drożdżowy i jajka z cukrem. Zaczynamy wyrabianie. Ciasto na początku jest bardzo kleiste. Wyrabiamy je uderzając mocno dłonią w masę. Ciasto jest dobre, kiedy odchodzi od ręki. Następnie oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Jak ciasto urośnie - jeszcze raz je zagniatamy. Dodajemy owoce. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200-220 stopni na około 40 minut.


Komentarze
Prześlij komentarz