Przejdź do głównej zawartości

MAKARON ZE SZPINAKIEM

Składniki:
- makaron typu tagliatelle
- szpinak w liściach (może być mrożony)
- kilka ząbków czosnku
- cebula
- starty parmezan
- feta
- opakowanie śmietany 18% 
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (sos można zrobić również w wersji bezmięsnej)
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Posiekaną cebulkę zeszklić na maśle (żeby masło się nie przypaliło dodać łyżkę oleju), dodać zmiażdżony czosnek i mięso. Podsmażyć. Dodać szpinak. Dusić aż szpinak stanie się miękki. Dodać parmezan i fetę pokrojoną w kostkę. Chwilę poddusić. Zahartować śmietanę i wlać do szpinaku. Dokładnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Feta i parmezan są serami słonymi, dlatego dopiero teraz próbujemy potrawę i dosalamy do smaku. Podawać z makaronem typu tagliatelle.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.