Składniki:
- makaron typu tagliatelle
- szpinak w liściach (może być mrożony)
- kilka ząbków czosnku
- cebula
- starty parmezan
- feta
- opakowanie śmietany 18%
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (sos można zrobić również w wersji bezmięsnej)
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Posiekaną cebulkę zeszklić na maśle (żeby masło się nie przypaliło dodać łyżkę oleju), dodać zmiażdżony czosnek i mięso. Podsmażyć. Dodać szpinak. Dusić aż szpinak stanie się miękki. Dodać parmezan i fetę pokrojoną w kostkę. Chwilę poddusić. Zahartować śmietanę i wlać do szpinaku. Dokładnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Feta i parmezan są serami słonymi, dlatego dopiero teraz próbujemy potrawę i dosalamy do smaku. Podawać z makaronem typu tagliatelle.
Komentarze
Prześlij komentarz