Składniki:
- filet z ryby (może być mintaj...)
- 2 duże cebule
- puszka pomidorów (mogą być pomidory świeże - sparzone i obrane ze skórki, jak nie mamy czasu można zamiast pomidorów dodać sok pomidorowy)
- mielona papryka ostra i słodka
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- sól, pieprze
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- łyżka masła
Rybę smażymy i dzielimy na drobne kawałki. Posiekaną cebulę dusimy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło z łyżką oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i cukier. Dusimy aż pomidory zmiękną. Do cebuli dodajemy rozdrobnioną rybę, ugotowany ryż, paprykę słodką i ostrą. Pomidory przecieramy lub miksujemy i dodajemy do ryżu z cebulą i rybą. Wszystko dusimy razem około 15 minut pod przykryciem. Solimy i pieprzymy do smaku. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz