Przejdź do głównej zawartości

PAPRYKARZ

Składniki:
- filet z ryby (może być mintaj...)
- 2 duże cebule
- puszka pomidorów (mogą być pomidory świeże - sparzone i obrane ze skórki, jak nie mamy czasu można zamiast pomidorów dodać sok pomidorowy) 
- mielona papryka ostra i słodka
- 2 torebki ugotowanego ryżu
- sól, pieprze
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- łyżka masła

Rybę smażymy i dzielimy na drobne kawałki. Posiekaną cebulę dusimy. W osobnym garnku rozpuszczamy masło z łyżką oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i cukier. Dusimy aż pomidory zmiękną. Do cebuli dodajemy rozdrobnioną rybę, ugotowany ryż, paprykę słodką i ostrą. Pomidory przecieramy lub miksujemy i dodajemy do ryżu z cebulą i rybą. Wszystko dusimy razem około 15 minut pod przykryciem. Solimy i pieprzymy do smaku. Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.