Ryż na sushi nie powinien być ani suchy ani zanadto rozgotowany.
Przed ugotowaniem dokładnie (kilkakrotnie - minimum 3krotnie) wypłukać ryż i odsączyć !
Sprawdzona proporcja to: szklanka ryżu zalana 1,2 szklanki wody
(jeżeli woda jest niesmaczna lub chlorowana zalewaj ryż wodą mineralną)
Przelej wszystko do płaskiego rondla lub patelni (może też być WOK, pod
warunkiem, że masz do niego pokrywę) i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz
- dopiero teraz zakryj naczynie pokrywką i gotuj jeszcze 10 minut. Wyłącz gaz i zostaw, aby ryż
dojrzał - na 10-15 minut. Przez cały ten czas nie zdejmuj pokrywki - ważne !
Sos do ryżu (obowiązkowo):
7-8 łyżek octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
3-4 łyżki cukru
Letni - uprzednio ugotowany ryż zalać powyższą mieszanką - i delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką. Wystudź wszystko do temperatury pokojowej i ryż
gotowy do sushi.
Komentarze
Prześlij komentarz