Przejdź do głównej zawartości

RYŻ SUSHI


Ryż na sushi nie powinien być ani suchy ani zanadto rozgotowany.
Przed ugotowaniem dokładnie (kilkakrotnie - minimum 3krotnie) wypłukać ryż i odsączyć !
 
Sprawdzona proporcja to: szklanka ryżu zalana 1,2 szklanki wody
(jeżeli woda jest niesmaczna lub chlorowana zalewaj ryż wodą mineralną)
Przelej wszystko do płaskiego rondla lub patelni (może też być WOK, pod
warunkiem, że masz do niego pokrywę) i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz gaz
dopiero teraz zakryj naczynie pokrywką i gotuj jeszcze 10 minut. Wyłącz gaz i zostaw, aby ryż
dojrzał - na 10-15 minut. Przez cały ten czas nie zdejmuj pokrywki - ważne !
 
Sos do ryżu (obowiązkowo):
 
7-8 łyżek octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
3-4 łyżki cukru
 
Letni - uprzednio ugotowany ryż zalać powyższą mieszanką - i delikatnie wymieszać
drewnianą łyżką. Wystudź wszystko do temperatury pokojowej i  ryż
gotowy do sushi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.