Przejdź do głównej zawartości

NALEWKA KUKUŁKOWA

Składniki:
- kukułki 
- mieszanka wody i spirytusu (60%wody i 40% spirytusu)


Do tego przepisu nie używamy kukułek w papierkach - należy kupić zwykłe kukułki "na wagę" :)
Kukułek nie rozdrabniamy! Bierzemy naczynie - sprawdzają się butelki po Dr.Witt - i do połowy wsypujemy kukułki. Zalewamy wodą ze spirytusem. 
Bardzo ważną czynnością jest codzienne "opukiwanie kukułek" - codziennie należy dobrze wstrząsać miksturą i czekać aż nalewka nabierze mocy.
Przepis na tę nalewkę jest pilnie strzeżoną recepturą szanowanej brwinowskiej rodziny M. Dziękuje za zdradzenie tajemnicy :)

Komentarze

  1. a ile tych kukulek itd?

    OdpowiedzUsuń
  2. ok 1 kg jak się domyslam -robilismy w domu taką na 1/2litra spirytusu 1kg kukułek i wyszła wspaniałą mocna i porozlewałam do ciemnych butelek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.