Przejdź do głównej zawartości

ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM

Składniki:
- świeży filet z łososia
- sól
- cytryna
- liście szpinaku (mogą być mrożone)
- cebula
- czosnek
- feta
- śmietana
- masło ziołowe
- masło 
- ciasto francuskie


Łososia umyć, osuszyć i obrać ze skóry. Włożyć do miski, dobrze posolić, skropić cytryną, obłożyć plastrami cytryny. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Poszatkować cebulę i czosnek. Zeszklić na maśle. Dodać szpinak, poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę fetę. Na koniec dodać łyżkę śmietany. Farsz ostudzić.
Łososia podsmażyć z obydwu stron na maśle ziołowym. Odsączyć z tłuszczu. Na cieście francuskim ułożyć zimny farsz szpinakowy i podsmażonego łososia. Dokładnie zawinąć w ciasto. Piec około godziny - aż ciasto będzie złote. Podawać z sosem winno - śmietanowym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.