Przejdź do głównej zawartości

BEZA PAVLOVA

SKŁADNIKI

PAVLOVA
  • 170 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze L lub 5 M)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
KREM MASCARPONE
  • 125 g mascarpone, zimnego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% lub 36%, b. zimnej

  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy  20 cm.
  • Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
  • Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor.
KREM MASCARPONE
  • Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.