Przejdź do głównej zawartości

GOFRY Z DROŻDŻAMI

SKŁADNIKI

 OK. 8 SZTUK
GOFRY
  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  • W średniej wielkości garnku (nie mniej niż 3 l poj.) na małym ogniu przez chwilę podgrzać mleko aby było tylko lekko ciepłe. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone na kawałki masło i poczekać chwilę aż zacznie się rozpuszczać.
  • Do mleka z masłem wbić jajka, wkruszyć (lub wsypać) drożdże, dodać cukier i wymieszać ręcznym mikserem aż składniki się połączą.
  • Do garnka dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, następnie wszystko dokładnie zmiksować aż do uzyskania jednorodnej masy. Garnek przykryć i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny aż masa kilkukrotnie powiększy swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wykładać łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Gofry smażyć na złoty kolor. Podawać z marmoladą, bitą śmietaną i owocami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.