Przejdź do głównej zawartości

RACUCHY

SKŁADNIKI

 OK. 30 SZTUK
ROZCZYN
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
CIAS​TO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
ORAZ
  • 2 jabłka (twarde i kwaśne, np. odmiany reneta)
  • masło klarowane i/lub olej roślinny do smażenia
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

  • Drożdże i jajko wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. 
ROZCZYN
  • Przygotować rozczyn: do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek.
CIASTO
  • Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
  • Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie dodać do ciasta obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wymieszać (ciasto będzie się bardzo ciągnęło) i odstawić na ok. 10 - 15 minut do podrośnięcia.
SMAŻENIE
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju - najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię.
  • Smażyć przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu (podczas smażenia racuchy urosną). Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz.
  • Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    SERNIK AMERYKAŃSKI

    Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

    CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

    Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

    CIASTO PIZZA PAN

    Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.