SKŁADNIKI
OK. 30 SZTUK
ROZCZYN
- 40 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru
ORAZ
- 2 jabłka (twarde i kwaśne, np. odmiany reneta)
- masło klarowane i/lub olej roślinny do smażenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże i jajko wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
ROZCZYN
- Przygotować rozczyn: do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż rozczyn urośnie i wypełni cały kubek.
CIASTO
- Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły cukier. Stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
- Gdy składniki będą już zgrubnie połączone zacząć wyrabiać ciasto (będzie ono raczej rzadkie, więc można wyrabiać mikserem lub mieszać łyżką). Wyrabiać tak przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dodać do ciasta obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wymieszać (ciasto będzie się bardzo ciągnęło) i odstawić na ok. 10 - 15 minut do podrośnięcia.
SMAŻENIE
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju - najlepiej min. ok. 3 mm warstwa tłuszczu. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię.
- Smażyć przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu (podczas smażenia racuchy urosną). Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
- Usmażyć kolejną partię placków dodając więcej tłuszczu na patelnię w razie potrzeby. Warto też pozbyć się resztek smażenia z poprzedniej partii i wlać świeży tłuszcz.
- Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz