Składniki:
- 300 g mąki „00”*
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 200 ml ciepłej wody
Świeże drożdże kruszymy na małe kawałki, zalewamy 2-3 łyżkami ciepłej wody (ok. 36-38 stopni C – bardzo ważne, by woda nie była cieplejsza, bo drożdże nie przeżyją!). Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
Mąkę przesiewamy do miski / dzieży miksera, mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto i powoli dodajemy ciepłą wodę – ok. 200 ml – tylko tyle, by ciasto się zagniotło i było sprężyste.
Wstępnie zagniecioną kulkę ciasta przekładamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i zagniatamy ręcznie przez 2-3 minuty.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2h.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach tworząc okrąg i pamiętający by jego brzegi były grubsze niż środek.
Nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę, najlepiej z termoobiegiem – absolutne minimum to 220 stopni C (z termoobiegiem) lub 240 stopni w piekarniku z opcją „góra-dół”. Do swojego piekarnika włożyłam kamień do pizzy, więc od momentu nagrzania się piekarnika poczekałam jeszcze pół godziny, by kamień dobrze się nagrzał (dzięki niemu pizza jest bardzo chrupiąca od spodu) – jeśli nie macie kamienia, wówczas wyłóżcie pizzę na okrągłą blaszkę i razem z nią wstawcie do pieca.
Pizzę pieczemy ok. 5 minut przy temperaturze 260-280 stopni C lub nieco dłużej przy niższej temperaturze (przy 220 stopniach C z termoobiegiem będzie to ok. 15 minut).
Komentarze
Prześlij komentarz