Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki + 3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem z czarnej porzeczki lub inne kwaśne powidła
4 jajka
Rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia. w tym czasie mieszamy w misce mąkę, łyżki cukru, proszek, śmietanę i żółtka jaj (białka czekają). Do tego wlewamy chłodną margarynę i dokładnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy ją do lodówki. Do drugiej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Teraz dwie części - białą i czarną - wsadzamy do zamrażalnika, żeby dobrze stwardniały. W tym czasie ubijamy na sztywno białka z 3/4 szklanki cukru.
Na ciasto w tortownicy nakładamy cienką warstwę dżemu, na to ucieramy na tarce jarzynowej ciasto czarne, na to nakładamy pianę, a na koniec ucieramy znów cisto białe. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz