Przejdź do głównej zawartości

EGIPSKI PLEŚNIAK

Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżki + 3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem z czarnej porzeczki lub inne kwaśne powidła
4 jajka

Rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do ostygnięcia. w tym czasie mieszamy w misce mąkę, łyżki cukru, proszek, śmietanę i żółtka jaj (białka czekają). Do tego wlewamy chłodną margarynę i dokładnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy ją do lodówki. Do drugiej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Teraz dwie części - białą i czarną - wsadzamy do zamrażalnika, żeby dobrze stwardniały. W tym czasie ubijamy na sztywno białka z 3/4 szklanki cukru.
Na ciasto w tortownicy nakładamy cienką warstwę dżemu, na to ucieramy na tarce jarzynowej ciasto czarne, na to nakładamy pianę, a na koniec ucieramy znów cisto białe. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.