Przejdź do głównej zawartości

KRUCHE CIASTO

Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 kostki smalcu
1/2 kostki miękkiego masła / margaryny
1 łyżka gęstej śmietany

Smalec może wydawać się kontrowersyjnym składnikiem - ale uwierzcie - to on nadaje kruchość ciastu. Wszystkie składniki należy dokładnie zagnieść - w razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dołożyć troszkę śmietany. Ciasto można zrobić "na zapas" i zamrozić.

Ciasto doskonale się sprawdza pod owoce ( śliwki, jabłka, brzoskwinie...), ale również nadaje się na rogaliki z dżemem, lub pod szpinak, pieczarki itp. Na zdjęciu kruche ciasto ze śliwkami podane z lodami i sosem waniliowym
.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.