Składniki:
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ryż krótko ziarnisty - około 20 dag
- papryka czerwona
- groszek mrożony
- 5 pałek z kurczaka
- kawałek wieprzowiny
- 25 dag krewetek (najlepiej black tiger)
- 25 dag mieszanki owoce morza
- szafran lub przyprawa do paella
Na oliwie z oliwek należy zeszklić posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodajemy udka z kurczaka i wieprzowinę. Podsmażamy. Następnie wrzucamy posiekaną paprykę i zielony groszek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż - istotne jest, żeby paella w przeciwieństwie do risotto była smażona a nie duszona, tak więc ryż smażymy nie żałując oliwy z oliwek. Dodajemy szafran lub przyprawę do paella. Krewetki i owoce morza należy skropić sokiem z cytryny i dodać to potrawy. Paella powinna lekko przywierać do naczynia, w którym jest robiona - wtedy zyskuje głęboki, charakterystyczny smaczek. Po troszku do ryżu dodajemy wodę lub bulion drobiowy - jednak pamiętamy, o zasadzie, że paella powinna być bardziej smażona niż duszona. Paella trzeba cały czas mieszać i nie wolno przykrywać. Potrawę przykrywamy na ostatnie 5 minut gotowania, uprzednio podlewając troszkę bulionem lub wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z cytryną lub limonką. Przepis wystarcza na kolację dla około 5 osób.
Komentarze
Prześlij komentarz