Przejdź do głównej zawartości

PAELLA

Składniki:
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ryż krótko ziarnisty - około 20 dag
- papryka czerwona
- groszek mrożony
- 5 pałek z kurczaka
- kawałek wieprzowiny
- 25 dag krewetek (najlepiej black tiger)
- 25 dag mieszanki owoce morza
- szafran lub przyprawa do paella

Na oliwie z oliwek należy zeszklić posiekaną cebulkę z czosnkiem. Dodajemy udka z kurczaka i wieprzowinę. Podsmażamy. Następnie wrzucamy posiekaną paprykę i zielony groszek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy ryż - istotne jest, żeby paella w przeciwieństwie do risotto była smażona a nie duszona, tak więc ryż smażymy nie żałując oliwy z oliwek. Dodajemy szafran lub przyprawę do paella. Krewetki i owoce morza należy skropić sokiem z cytryny i dodać to potrawy. Paella powinna lekko przywierać do naczynia, w którym jest robiona - wtedy zyskuje głęboki, charakterystyczny smaczek. Po troszku do ryżu dodajemy wodę lub bulion drobiowy - jednak pamiętamy, o zasadzie, że paella powinna być bardziej smażona niż duszona. Paella trzeba cały czas mieszać i nie wolno przykrywać. Potrawę przykrywamy na ostatnie 5 minut gotowania, uprzednio podlewając troszkę bulionem lub wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z cytryną lub limonką. Przepis wystarcza na kolację dla około 5 osób.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.