Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
Mąkę wymieszać z rozgrzanym miodem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, masło, przyprawę do pierników i 1 jajko. Wszystko zagnieść. Cisto rozwałkować i wycinać pierniczki. Drugie jajko roztrzepać i posmarować pierniczki. Piec około 15 minut. Pierniczki można polukrować, lub udekorować czekoladą. Pierniczki na początku są twarde. Żeby zmiękły należy na kilka tygodni zamknąć je w słoju lub w puszcze. Wraz z czerwoną wstążeczką świetnie wyglądają na bożonarodzeniowej choince :)





wygladaja slicznie :) zjadlabym takiego piernika!! mmm...
OdpowiedzUsuń