Przejdź do głównej zawartości

PIERNICZKI

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników

Mąkę wymieszać z rozgrzanym miodem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, masło, przyprawę do pierników i 1 jajko. Wszystko zagnieść. Cisto rozwałkować i wycinać pierniczki. Drugie jajko roztrzepać i posmarować pierniczki. Piec około 15 minut. Pierniczki można polukrować, lub udekorować czekoladą. Pierniczki na początku są twarde. Żeby zmiękły należy na kilka tygodni zamknąć je w słoju lub w puszcze. Wraz z czerwoną wstążeczką świetnie wyglądają na bożonarodzeniowej choince :)











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.