Przejdź do głównej zawartości

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA

Składniki:
6 kawałków surowej białej kiełbasy
2 duże cebule
3 łyżki oleju
2 łyżeczki majeranki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz
2 łyżki masła
1/3 szklanki bulionu (może być z kostki)

Kiełbasę nakłuwamy widelcem, żeby podczas pieczenia nie popękała. Cebulę kroimy w pólplasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kiełbasę i cebulę. Wszystko posypujemy przyprawami. Naczynie przykrywamy ( można folią aluminiową) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na pół godziny. Po pół godzinie naczynie wyjmujemy, obracamy kiełbasę na drugą stronę i polewamy bulionem. Pieczemy kolejne 30 minut, po czym kiełbasę odkrywamy, okładamy wiórkami z zimnego masła i wstawiamy na kolejne 30 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.