Składniki:
2 szklanki mąki
3 dag drożdży (poprawiam się ;))
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
oregano
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, oregano i wlać oliwę z oliwek. Rozpuszczone drożdże wlać do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść i rozwałkować do pożądanego kształtu i grubości. Jeżeli chcemy, żeby podczas pieczenia ciasto zbytnio nie wyrosło - należy przed pieczeniem ponakłuwać je widelcem.
Dodatki według uznania :) Ja polecam sos pomidorowy (własnej roboty oczywiście :)), ser mozzarella, cebulka, czosnek granulowany, zielone oliwki, kiełbasa pepperoni i boczek w ultracieniutkich plasterkach.
30 dag drożdzy?? to są trzy opakowania standardowe, czyż to nie jest za dużo Lydeczko??
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem kucharka wiec co robi, a On pewnie zwyczajnie podjudza :] nie jadlam tej pizzy (...) ale moze sama upieke i na pewno uzyje wymaganej ilosci drozdzy.o
OdpowiedzUsuńMagdalenko pizze jadłaś WIELOKROTNIE!!, no i oczywiście powinno być 3 dag drożdży... ;)
OdpowiedzUsuńpo zastosowaniu 30 dag drożdży otrzymać można pizze na grubym cieście... u mnie wyszło na tyle grube, ze nie chciało się w piekarniku zmieścić... ale chyba kucharka wie co robi:)
OdpowiedzUsuń