Przejdź do głównej zawartości

KONFITURA CEBULOWA

Składniki:
- kilka czerwonych cebulek
- cukier brązowy / cukier kandyzowany lub miód
- ocet balsamiczny
- kilka rodzynek / żurawina suszona lub śliwki suszone
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- tymianek lub szczyptę majeranku

Rozpuścić masło, zeszklić cebulkę. Dodać rodzynki i tymianek. Dodać cukier - do smaku. Posolić i popieprzyć. Dusić przez około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać ocet balsamiczny - do smaku. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać na zimno do mięs i pasztetów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.