Przejdź do głównej zawartości

SZYNKA GOTOWANA - przepis Dziadka :)

Składniki:
- szynka
- woda
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- czosnek
- jajko
- odrobina cukru lub saletry (dla koloru)
- kamień lub coś ciężkiego :)

Przygotować solankę: do zimnej wody włożyć całe jajko (w skorupce!) i sypać sól, do momentu aż jajko wypłynie. Jajko można już wyjąć. Do solanki włożyć przyprawy i mięso. Mięso przygnieść kamieniem, aby nie wypłynęło. Garnek z mięsem zanieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Mięso musi leżeć w solance około 2 tygodni. Co jakiś czas sprawdzamy czy woda się nie pieni, jeżeli tak to dosypujemy soli. Po dwóch tygodniach mięso wyjmujemy z solanki i moczymy w zimnej wodzie około 4-5 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. W garnku gotujemy wodę. Do gorącej wody wkładamy nasze mięso. Ma się gotować około godziny na każdy kilogram mięsa na BARDZO WOLNYM OGNIU.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.