Składniki:
- szynka
- woda
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- czosnek
- jajko
- odrobina cukru lub saletry (dla koloru)
- kamień lub coś ciężkiego :)
Przygotować solankę: do zimnej wody włożyć całe jajko (w skorupce!) i sypać sól, do momentu aż jajko wypłynie. Jajko można już wyjąć. Do solanki włożyć przyprawy i mięso. Mięso przygnieść kamieniem, aby nie wypłynęło. Garnek z mięsem zanieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Mięso musi leżeć w solance około 2 tygodni. Co jakiś czas sprawdzamy czy woda się nie pieni, jeżeli tak to dosypujemy soli. Po dwóch tygodniach mięso wyjmujemy z solanki i moczymy w zimnej wodzie około 4-5 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. W garnku gotujemy wodę. Do gorącej wody wkładamy nasze mięso. Ma się gotować około godziny na każdy kilogram mięsa na BARDZO WOLNYM OGNIU.
Komentarze
Prześlij komentarz