Składniki:
- kawałek mięsa wołowego
- kawałek mięsa wieprzowego
- kawałek mięsa drobiowego
- 1 wątróbka drobiowa
- kawałek tłustego boczku
- ewentualnie kawałek królika
- ewentualnie kawałek królika
- pasek słoniny
- 3 cebule średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 kajzerki namoczone w wywarze z ugotowanego mięsa
- imbir mielony
- ewentualnie gałka muszkatołowa
- ewentualnie gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- vegeta \ kucharek lub coś podobnego - może być kostka Knorra
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, boczek i wątróbkę ugotować do miękkości z 2 marchewkami, 1 pietruszką, selerem, 2 cebulkami, liściem laurowym, solą, pieprzem, vegetą. Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić z niej tłuszcz, na którym następnie zeszklić 1 posiekaną cebulkę. Po ugotowaniu mięso zmielić dwukrotnie wraz ze wszystkimi warzywami. Do mięsa dodać łyżeczkę imbiru, łyżeczkę gałki muszkatołowej, wbić jajko, dodać zmieloną, namoczoną w wywarze z mięsa bułkę, wlać wytopiony smalec ze skwarkami i cebulką, wlać szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Posolić i popieprzyć do samku. Całość dokładnie wymieszać. Upiec.
Komentarze
Prześlij komentarz