Przejdź do głównej zawartości

PASZTET

Składniki:
- kawałek mięsa wołowego
- kawałek mięsa wieprzowego
- kawałek mięsa drobiowego
- 1 wątróbka drobiowa
- kawałek tłustego boczku
- ewentualnie kawałek królika
- pasek słoniny
- 3 cebule średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 kajzerki namoczone w wywarze z ugotowanego mięsa
- imbir mielony
- ewentualnie gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- vegeta \ kucharek lub coś podobnego - może być kostka Knorra
- sól
- pieprz
- 1 jajko

Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, boczek i wątróbkę ugotować do miękkości z 2 marchewkami, 1 pietruszką, selerem, 2 cebulkami, liściem laurowym, solą, pieprzem, vegetą. Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić z niej tłuszcz, na którym następnie zeszklić 1 posiekaną cebulkę. Po ugotowaniu mięso zmielić dwukrotnie wraz ze wszystkimi warzywami. Do mięsa dodać łyżeczkę imbiru, łyżeczkę gałki muszkatołowej, wbić jajko, dodać zmieloną, namoczoną w wywarze z mięsa bułkę, wlać wytopiony smalec ze skwarkami i cebulką, wlać szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Posolić i popieprzyć do samku. Całość dokładnie wymieszać. Upiec.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.