Przejdź do głównej zawartości

PSTRĄG Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI

Składniki:
- pstrąg (1 sztuka na osobę)
- ziemniaki w mundurkach (3-4 sztuki na osobę)
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- olej
- sól
- mąka
- cytryna

Pstrąga myjemy i solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego/brytfanny i zapiekamy 5-10 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z cytryną.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy, kroimy na ćwiartki, obtaczamy w ziołach prowansalskich i oliwie z oliwek. Smażymy na złoty kolor.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.