Przejdź do głównej zawartości

KREM BUDYNIOWY DO KARPATKI

Składniki:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- kostka miękkiego masła
- można dodać kieliszek spirytusu lub innego alkoholu, ewentualnie kakao/ kawę lub jakiś sok owocowy

1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim obie mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka zagotować i wrzące mleko wlewać do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość postawić jeszcze na gaz i mieszając doprowadzić budyń do zgęstnienia. Dobrze ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń. Pod koniec ucierania wlać kieliszek spirytusu i dokładnie wymieszać.  
Ciasto do karpatki robi się tak samo jak ciasto na ptysie :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.