Składniki:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- kostka miękkiego masła
- można dodać kieliszek spirytusu lub innego alkoholu, ewentualnie kakao/ kawę lub jakiś sok owocowy
1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim obie mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do nich mąkę z mlekiem. Resztę mleka zagotować i wrzące mleko wlewać do żółtek z mąką ciągle mieszając. Całość postawić jeszcze na gaz i mieszając doprowadzić budyń do zgęstnienia. Dobrze ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń. Pod koniec ucierania wlać kieliszek spirytusu i dokładnie wymieszać.
Ciasto do karpatki robi się tak samo jak ciasto na ptysie :)
Ciasto do karpatki robi się tak samo jak ciasto na ptysie :)
Komentarze
Prześlij komentarz