Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 dag masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- słodka śmietana 36%
- łyżka cukru waniliowego*
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Dodać mąkę i utrzeć na gładką masę, cały czas trzymając na ogniu, uważając żeby się nie przypaliło. Ucierać do momentu, aż masa stanie się gładka i szklista. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodawać kolejno jajka, proszek do pieczenia i ucierać. Gotową masę podzielić na okrągłe/podłużne porcje lub po prostu w całości przełożyć do brytfanny. Piec około pół godziny na złoty kolor.
Śmietanę utrzeć "na sztywno" z cukrem waniliowym.
Ptysie przełożyć bitą śmietaną, można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą.
* w swojej kuchni używam zawsze cukru waniliowego własnej produkcji - do szczelnego pojemnika wsypuje około 1 kg cukru i dodaje do tego pokrojoną laskę wanilii - taki cukier jest znacznie bardziej aromatyczny niż kupny
Komentarze
Prześlij komentarz