Przejdź do głównej zawartości

SAŁATKA Z FASOLI I BOCZKU

Składniki:
- zielona fasolka szparagowa
- kawałek boczku wędzonego parzonego
- mała cebulka
- rukola
- garść orzechów/płatków migdałów lub pestek słonecznika

Fasolkę ugotować. Boczek posiekać w paseczki i podsmażyć, wytapiając z niego tłuszcz. Dodać posiekaną cebulkę. Jeszcze chwilkę podsmażać. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Wszystkie składniki wymieszać, wlewając również do fasolki tłuszcz z boczku. Sałatka dobra na zimno i na gorąco.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.