Przejdź do głównej zawartości

PASTA JAJECZNA

Składniki:
- jajka na twardo
- jakieś mięso (najlepszy jest gotowany kurczak, ale może być też tuńczyk z puszki lub każde inne mięso)
- cebula lub por
- ogórek kiszony
- jakaś zielenina ( koperek, pietruszka, kolendra - co kto lubi)
- łyżeczka musztardy
- majonez
- sól i pieprz

Jajka drobno siekamy. Dodajemy drobno posiekane mięso (do tej potrawy zazwyczaj zużywam resztki mięsa z obiadu - mięso może być ugotowane lub upieczone). Dodajemy posiekany por, ogórek kiszony, koperek. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy musztardę i majonez - nie za dużo - ma powstać pasta a nie sałatka. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Pastę można urozmaicać dodając np. paprykę konserwową (jak ktoś lubi, ja nie...), cebulkę konserwową, rzodkiewkę...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

SERNIK AMERYKAŃSKI

Składniki: SPÓD: - 250 dag herbatników - 100 g masła MASA SEROWA: - 1 kg twarogu - 3 jajka - 3 łyżki maki pszennej - 200 g cukru - 150 ml ubitej śmietany kremówki POLEWA: - 100 g białej czekolady - 100 g kwaśnej śmietany - sok z cytryny

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki :  - 2,5 szklanki mąki - 1 paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki płatków owsianych - 4 łyżki nasion słonecznika - 2 szklanki ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki, pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać i przełożyć do brytfanny. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godzinę.

CIASTO PIZZA PAN

Składniki: - 2 szklanki mąki - paczka suszonych drożdży - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 1 szklanka ciepłej wody Zagnieść, pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie powtórnie zamieszać. Przełożyć do brytfanny, pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w 250 stopniach przez około 20 minut.